really.blogg.se

Möss och människor

   ‘Möss och människor’ är en kort roman som är skriven av John Steinbeck som kom 1937 och fick sin titel efter en dikt med samma namn. De två huvudpersonerna vars namn var George och Lennie förlorade sina jobb på den gård de arbetat på så de reser till en annan gården. Lennie hade en del problem då han var glömsk, hade svårt att kontrollera sig själv och blev uppfattade som dum. Även om George är hans vän och tar hand om honom så säger George upprepade gånger att han skulle klara sig så mycket bättre på egenhand. Då George är väldigt medveten om Lennies problem så säger han åt honom att bara hålla mun när de kommer till den nya gården så att de får behålla jobben. När de väll har kommit ditt så får Lennie en hel del positiva anmärkningar då han är stor och stark och då kan arbeta mycket, men detta gör även att basens son går på honom. George och Lennie kämpar tillsammans för att nå sin gemensamma dröm om en egen liten gård och när allt ser ut att falla på plats så faller det sönder istället. Under den korta tid som man får följa de två huvudkaraktärerna George och Lennie så får man ändå en ganska stor inblick i hur deras liv och drömmar såg ut. Det första som berättas i boken är lite fakta om vad som just har hänt och vad deras gemensamma dröm i livet är. Drömmen upprepas ett flerantal gånger genom boken och även deras plan att ta sig ditt. Det de drömmer om är en egen liten gård med några tunnland och djur där ingen kan bestämma vad de ska göra. De ska leva av gårdens gröda. De har redan allt planerat så vad de behöver är pengar. 

      Sättet som författaren beskriver är väldigt målat och detaljrikt. ”-Ja, en vacker dag har vi samlat tillräckligt med pengar och då ska vi ha en liten stuga och några tunnland jord och en ko och några grisar och...  ... och leva av markens gröda, skrek Lennie. Och ha kaniner. Fortsätt George! Berätta om vad vi ska ha i trädgården och om kaninerna i burarna och regnet på vintern och spisen och hur tjock grädden är på mjölken så man knappt kan skära den med kniv. Berätta George.”(sida 21, kapitel 1, rad 10-17)

   Boken kretsar om hur George och Lennie ska kunna uppnå sin dröm och de får hjälp längs vägen. De försöker även överkomma en del av Lennies så kallade dumhet så att han bättre kan förstå vad han ska och inte ska göra. Det börjar hetta till när basens son Curley ger sig på honom men misslyckas fatalt vilket ger en del konsekvenser. Även att Curleys fru ränner omkring gården hela tiden förvärrar intrigen vilket leder till ett hemskt missöde både för henne och för Lennie. Boken avslutas på ungefär samma sätt som den började, med att George berättar om deras dröm. 

   Det finns även saker man kan lära sig av boken, så som familj. George behandlade Lennie som en bror och tog hand om honom även fast Lennie gick på hans nerver ibland. De skapade ett band som är svårt att bryta och svårt att ersätta. 

 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: