really.blogg.se

Romeo & Juliet

Paret som kommer från två fiendefamiljer finner varandra trots sina fäders fejder. Romeo som tillhör familjen Montague är till en början kär i Rosaline, en ung fin dam som inte besvarar hans känslor. Då Romeos vän Mercutio och hans kusin tar med honom till en maskeradbal som familjen Capulet håller så träffar han Juliet. De blir genast kära även fats de inte vet vem den andra är. Det är inte förrän senare som de får veta att de blivit kära i sina fäders fiendes arvinge. De fortsätter då att träffas i hemlighet och svär sin eviga kärlek till varandra. Romeo råkar dock en dag hamna i mitten av ett bråk Mercutio och Juliets kusin Tybalt emellan. Då han av misstag dödar Tybalt så förvissas han från staden och kan aldrig återvända. Juliet vill följa efter honom och när hon en dag får höra att hon ska giftas bort så bestämmer hon sig för att ta hjälp av en präst som står henne nära. Han ger henne en dryck som ska få henne att se ut som att hon är död. När hennes familj finner henne i sitt rum så blir de förskräckta och hon skickas iväg för att begravas. Men hon ska egentligen återförenas med sin älskade Romeo. Dock går denna planen sönder när Romeo får veta att Juliet är död och prästens brev som beskriver hur situationen verkligen ligger till inte kommer fram. Romeo blir förkrossad och han bryter sig in till Juliets dödsrum där hon väntar på att vakna igen. Smärtan han känner av att se hennes som det verkar livlösa kropp så tar han sitt eget liv. När Juliet senare vaknar och finner sin älskade död bredvid sig så tar även hon sitt eget liv för att hon inte kunde leva utan honom. Dessa två människor dog på grund av sina fäders fejder, men det var även deras död som löste den. 

 

   Denna välkända tragedi som är skriven av William Shakespeare utspelar sig i Verona, Italien. Då det är en väldigt sorglig historia om två älskare som tar sina liv för att de inte kan tänka sig att leva ett liv utan den andre, är även mycket fin. Det finns många vackra stunder Romeo och Juliet emellan. Men vad man kanske inte kan undgå att tänka på är ‘Var det verkligen äkta kärlek?’ Att Romeo som var en hopplös romantiker så snabbt kunde gå från en kärlek till en annan, får en att fundera på om han verkligen var kär överhuvudtaget. Han kan egentligen ha varit kär i tanken på att vara kär, och det ledde till att han föll så snabbt i anblicken av Juliet. 

 

   Denna teater sattes upp av Bäckängsgymnasiets teaterelever årskurs 3 och de gjorde ett galant framträdande. Då de hade moderniserat denna gamla med vackra pjäs så blev den lite mindre sorglig. Det lades in en del skämt för att lätta stämningen och för att mjuka upp publiken. Även ett liveband som bestod av musikelever framträdde tillsammans med två danselever från samma skola. De gjorde ett fantastiskt arbete med att sätta upp denna teater och vem vet kanske de inspirerade någon i publiken att göra samma sak? 

 

På västfronten intet nytt

Filmen ’På västfronten intet nytt’ är baserad på boken med samma namn som är skriven av Erich Maria Remarque. Boken som beskriver väldigt tydligt förhållandena för hur skyttegravssoldaterna levde och arbetade, ger oss en större inblick i hur det faktiskt såg ut på västfronten. Då den gavs ut år 1929 i Tyskland fick den mycket kritik då de ansåg att den inte glorifierade kriget så som den borde ha gjort. Boken och filmen har dock senare kommit att uppskattas mycket av sina läsare och tittare. 

 

   Under filmen och boken får man följa med 6 pojkar som precis har tagit studenten i Tyskland och nu ska inledda sin militära utbildning. De inser dock snart att det inte alls var så som de hade föreställt sig. Många soldater var fyllda md ideal, drömmar och förhoppningar innan kriget. Men allt det försvann när de tog upp sina vapen. Det låg lik överallt då det var svårt att flytta på dem och fler kom det att bli dag för dag. Många visste att de inte skulle överleva, men de ansåg även att det var deras plikt att strida för sitt land. Många valde att ta värvning och en hel del tvingades. Men de såg efter varandra, då många var vänner sen tidigare eller blev det under kriget. Dock såg de sina vänner och bröder dö framför sina ögon. Detta händer även de 6 pojkarna. En av dem blir skadad i benet och då han var tvungen att amputera sitt ben så dog han snart efter sin operation. 

   När de först anlände till västfronten träffade dem en äldre soldat som skulle ta hand om den nya plutonen och lära dem hur man skulle överleva kriget. Fronterna och lägren blev soldaternas hem och de flesta trodde på tur. Men tyvärr var deras bästa sysselsättning att döda råttor då det kryllade av dem på grund av alla lik. 

   Många soldater förvandlades till djuriska monster när de såg fienden, de skulle inte ens tveka att skjuta om deras egen far kom emot dem och man kunde ständigt känna den tunga söta doften av blod. Tanken att de tagit en annan människas liv slog dem inte förrän de verkligen såg dem i ögonen. När de låg där döende det var då som de öppnade ögonen och verkligen såg vad de hade gjort. Att se en annan människa ligga döende, fiende som vän, förändrar en. Det kunde få dem att inse att de kastade bort allting för ingenting. 

 

   Citat från boken av Erich Maria Remarque: 

 

   ”This story is to be neither an accusation nor an confession and least of all an adventure, for death is not an adventure to those who stand face to face with it. It will try simply to tell of a generation of men who, even though they may have escaped its shells, were destroyed by the war.”